Τίτλοι Νέων:
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Οι σύγχρονες θεραπείες -- "Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ..." -- 24 Απριλίου 2023
Το ρομποτικό σύστημα da VinciTM Xi, 4ης γενιάς, βραβεύτηκε ως το καλύτερο ... -- "Η SOFMEDICA με περηφάνια ανακοινώνει ..." -- 24 Απριλίου 2023
Συνέχιση των σεμιναρίων επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ... -- "Ενίσχυση του εγγραμματισμού μαθητών σε ..." -- 05 Απριλίου 2023
Το μπούκωμα της άνοιξης και συχνά λάθη που γίνονται -- "Άνοιξη: Ο καιρός αλλάζει, η γύρη που ..." -- 03 Απριλίου 2023
Συνεχίζεται για 2η Χρονιά η Καμπάνια Ευαισθητοποίησης «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου.» για τη Θαλασσαιμία

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας θα εορταστεί για 19η συνεχή φορά και φέτος στις 8 Μαΐου 2023 και μας καλεί να εστιάσουμε στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από την ασθένεια και τη σημασία τους για τη εξάλειψη των εμποδίων που στερούν από πολλούς θαλασσαιμικούς σε όλο τον κόσμο την πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) που ηγείται της πρωτοβουλίας και των παγκόσμιων προσπαθειών ευαισθητοποίησης για τη θαλασσαιμία, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη εκστρατεία «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου.» (‘’Be Aware. Share. Care.’’) με κεντρικό θέμα το «Ενισχύουμε την εκπαίδευση για τη γεφύρωση του χάσματος στη φροντίδα της θαλασσαιμίας».

Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου«Εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, των αυξανόμενων ανισοτήτων στην υγεία και των σοβαρών κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας καλούμε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία των ασθενών μας, διασφαλίζοντας ότι οι εθνικές υποδομές και υπηρεσίες θα καταστήσουν διαθέσιμες βασικές και προηγμένες επιλογές περίθαλψης για κάθε πάσχοντα», ανέφερε η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ.

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ποιοτική, συνεχή εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των ιατρών, των επαγγελματιών υγείας, των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, της κοινωνίας των πολιτών και φυσικά των ίδιων των ασθενών, σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με θαλασσαιμία. Άλλωστε, η εκπαίδευση ως θεμέλιο της υγείας και της ευημερίας συνιστά τον καταλύτη για τη γεφύρωση του χάσματος που υφίσταται στη φροντίδα των πασχόντων και την προώθηση στοχευμένων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων υγείας», προσέθεσε η Δρ Ελευθερίου.

Καλύτερη εκπαίδευση για καλύτερη φροντίδα υγείας

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση της ΔΟΘ "Παγκόσμια Ανασκόπηση Θαλασσαιμίας 2022 " είναι αποκαλυπτικά για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προωθηθούν συστηματικότερα η ενημέρωση και εκπαίδευση με επίκεντρο τη θαλασσαιμία. Ακόμη και σήμερα:
•   Πάνω από το 70% των ασθενών με β-θαλασσαιμία παγκοσμίως λαμβάνουν ελλιπή ή και καθόλου βασική φροντίδα για τη διαχείριση της πάθησής τους (μεταγγίσεις αίματος και αποσιδήρωση).
•   Πάνω από το 75% των ασθενών με θαλασσαιμία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές αίμα.
•   Σε περισσότερες από το 90% των χωρών με μεσαίο και υψηλό επιπολασμό θαλασσαιμίας, οι ασθενείς καλύπτουν από την «τσέπη» τους τις αναγκαίες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

«Μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης και της ειδικής για τη θαλασσαιμία εκπαίδευσης μπορούμε να επιστήσουμε την προσοχή στις αμέτρητες προκλήσεις, δυστυχώς, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία παγκοσμίως και να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής τους ένταξης, και παράλληλα στη μείωση του τεράστιου «βάρους» που επιφέρει η διαχείριση της νόσου για τα εθνικά συστήματα υγείας», σημείωσε ο Πάνος Εγγλέζος, Πρόεδρος της ΔΟΘ.

Μολονότι χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, διαθέτουν μακρά και επιτυχή παράδοση στην πρόληψη και διαχείριση της ασθένειας η θαλασσαιμία συνιστά μια εντεινόμενη υγειονομική, ιατρική και κοινωνικοοικονομική πρόκληση δημόσιας υγείας σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, εξ ου και η ορθή γνώση και εκπαίδευση για την πολύπλοκη αυτή αιματολογική νόσο ανάγονται σε ζητήματα καίριας σημασίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με θαλασσαιμία, στην Κύπρο έχει εγκριθεί και προχωρά η ανέγερση ενός νέου, ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας, ενώ στην Ελλάδα πληθαίνουν οι φωνές ασθενών και ιατρών που ζητούν την κεντρική διαχείριση των αποθεμάτων αίματος που θα επιτρέπει τη βέλτιστη δυνατή συλλογή, διαχείριση και διάθεση του αίματος σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η Επίσημη Εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2023 θα ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου, παρέχοντας πλούσιο επικοινωνιακό και εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να συμμετάσχει και να στηρίξει ενεργά την ενίσχυση των προσπαθειών για την καλύτερη πρόληψη, έλεγχο και αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα και τις δραστηριότητες της ΔΟΘ σχετικά με την επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στον ιστότοπο www.thalassaemia.org.cy και στις σελίδες της Ομοσπονδίας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το LinkedIn.

1. Global Thalassaemia Review, Thalassaemia International Federation (2022).
https://thalassaemia.org.cy/what-we-do/global-thalassaemia-review/

Δημοφιλή Άρθρα

Παράταση προκήρυξης του

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣΤΜΗΜΑ

+ View

8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας γιορτάζεται και

+ View

Σχολείο Ασθενών με

Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ενημέρωσης

+ View

Καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού

+ View

Συνέχιση των σεμιναρίων

Ενίσχυση του εγγραμματισμού μαθητών σε θέματα

+ View

Το μπούκωμα της άνοιξης

Άνοιξη: Ο καιρός αλλάζει, η γύρη που κυκλοφορεί

+ View

Lp(a) χοληστερόλη: όχι

Η λιποπρωτεΐνη (α) ή Lp(a)-χοληστερόλη, μια

+ View

Η «επικίνδυνη σχέση»

Παχυσαρκία σημαίνει συσσώρευση λίπους στο

+ View

Ενδιαφέροντα

Σακχαρώδης Διαβήτης: ...

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αυτό που ονομάζουμε ...

+ View

Η κολπική μαρμαρυγή σε ...

1ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ...

+ View

Υπεριδρωσία: Μπορεί να ...

Η υπεριδρωσία είναι η παθολογική κατάσταση ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Scroll to top