Τίτλοι Νέων:
Νηστεία (Σαρακοστή): Τι να προσέξεις. -- "Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει ..." -- 16 Απριλίου 2024
2η Εκπαιδευτική Διημερίδα Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού & ... -- "Στην Αθήνα, το επίκεντρο των ..." -- 10 Απριλίου 2024
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες στο επίκεντρο της Επιστημονικής Ημερίδας «Αιχμές στην ... -- "Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ..." -- 09 Απριλίου 2024
Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στην Κάσο -- "Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι ..." -- 05 Απριλίου 2024
2nd Athens Coloproctology Meeting με ευρεία διεθνή συμμετοχή-5-6 Απριλίου 2024 -- "Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 ..." -- 04 Απριλίου 2024
Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια -- "Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική ..." -- 01 Απριλίου 2024
Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ειδικότητα της Αναισθησιολογίας -- "Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα ..." -- 01 Απριλίου 2024
Ινομυαλγία: Απλά μέτρα κατά την καθημερινότητα μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες σύμφωνα με σημαντικές έρευνες του 2017.

Η ινομυαλγία είναι ολιστική διαταραχή,  που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο  αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα.

Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με αισθήματα απόγνωσης, όταν ο πόνος συνοδεύεται από επίμονη δυσκαμψία, διατάραξη  της ικανότητας προσαρμογής και επιτέλεσης απλών καθημερινών καθηκόντων ή επίμονη κόπωση.

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά  περιλαμβάνουν:

Κόπωση
Η κόπωση της ινομυαλγίας δεν αποκαθίσταται με τον ύπνο ή άλλα μέτρα ξεκούρασης. Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα ακόμη και εάν η ποσότητα του ύπνου είναι φαινομενικά επαρκής. Η πτώση της ενεργειακής στάθμης του οργανισμού πολλές φορές εκδηλώνεται με αδυναμία συγκέντρωσης ή ελαττωμένη μνήμη.

Διαταραχές ύπνου
Πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, όπως αυπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου.

Άλλα προβλήματα.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν ινομυαλγία μπορεί επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες.

Το 2017 άφησε ισχυρό αποτύπωμα  σε  έρευνες που αφορούν την ινομυαλγία. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες του έτους που εκπνέει, αποδεικνύουν τη σημασία της υιοθέτησης μέτρων αναμόρφωσης συνολικά του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας του νοσούντος παράλληλα και ανεξάρτητα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα χρόνιο νόσημα που αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες μείωσης της ενεργειακής εφεδρείας  των πασχόντων, εμφάνισης χρόνιας κόπωσης και μειωμένης ικανότητας διεκπεραίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών καθηκόντων.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται οι τρεις πιο σημαντικές έρευνες  που έκαναν την διαφορά κατά το 2017 και αφορούν την καθημερινότητα του πάσχοντος ινομυαλγικού ασθενούς:

1.    Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο τριακοστό πρώτο ετήσιο συνέδριο των ΗΠΑ για τις διαταραχές ύπνου, στις 5/06/2017 (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, Ιλινόις, Helen J. Burgess και συν. ) η έκθεση σε έντονο φως κατά το πρωί τροποποιεί τα στάδια του ύπνου με αποτέλεσμα η λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος κατά την διάρκεια ολόκληρου του εικοσιτετράωρου να βελτιστοποιείται και να μειώνεται η ευαισθησία του σε επώδυνα ερεθίσματα. Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές μελέτησαν μικρό αριθμό ασθενών (δέκα ασθενείς) η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί τα αποτελέσματα συμφωνούν με παρόμοια συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών.
Μεταφέρετε το γραφείο σας κοντά στο παράθυρο, περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί, επιλέξτε γραφεία και χώρους εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό, αποφύγετε την έκθεση σε έντονο φως και ηλεκτρονικές συσκευές αργά το απόγευμα και το βράδυ: Αυτές οι απλές κινήσεις ομαλοποιούν την επεξεργασία επώδυνων ερεθισμάτων.

2.      Σύμφωνα με συγκεντρωτική ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pain Medicine, pnx109, https://doi.org/10.1093/pm/pnx109 στις 31 August 2017 (Πανεπιστήμιο του Princeton, New Jersey, Anita Gupta και συν.) τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας μπορούν να συντελέσουν στη μείωση του πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία. Ο μηχανισμός της άμβλυνσης του πόνου δεν περιλαμβάνει μόνο την απόσπαση της προσοχής κατά την διάρκεια των videogames. Σύμφωνα με έρευνες προκαλούνται σταθερές αλλαγές στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τον αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τον πόνο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε την δύναμη της εικονικής πραγματικότητας να αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος την εξωτερική πραγματικότητα στοιχείο που ενδέχεται να έχει και αρκετές αρνητικές διαστάσεις, οι οποίες μένουν να μελετηθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για αναπτυσσόμενους εγκεφάλους που αποτελούν κατεξοχήν χρήστες των βιντεοπαιχνιδιών.   Ωστόσο η εικονική πραγματικότητα υπόσχεται να συντελέσει στην ανακούφιση του πόνου, στην χαλάρωση και στη μείωση των χορηγούμενων φαρμάκων σε πάσχοντες από ινομυαλγία, αγχώδεις επώδυνους σπασμούς και χρόνιο πόνο όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Επιλέξτε ένα videogame που σας χαλαρώνει και ασκείστε το επί μισή ώρα σε καθημερινή βάση: Αυτή η απλή κίνηση ομαλοποιεί σύμφωνα με τις προαναφερόμενες έρευνες την επεξεργασία επώδυνων ερεθισμάτων.

3.    Σύμφωνα με μεταανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Psychiatric Practice(Muhammad Hassan Majeed και συν., νοσοκομείο Natchaug, Κονέκτικατ) η θεραπεία συμπεριφοράς Cognitive-behavioral therapy (CBT) έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις καταστάσεις χρόνιου πόνου περιλαμβανομένης της ινομυαλγίας, συντελώντας στη μείωση χημικών οπιοειδών φαρμάκων. Η θεραπεία συμπεριφοράς αποτελεί ταχεία ψυχιατρική μέθοδο που περιλαμβάνει πέντε – είκοσι συνεδρίες κατά την διάρκεια των οποίων ο πάσχων μαθαίνει τεχνικές αλλαγής της ψυχολογικής του στάσης απέναντι σε εξωτερικά αρνητικά ερεθίσματα. Η θεραπεία συμπεριφοράς έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης που συχνά συνοδεύει τους πάσχοντες από ινομυαλγία, αλλά και σε σύνδρομα χρόνιας κόπωσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ειδική Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

Νηστεία (Σαρακοστή): Τι

Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει και πλήθος

+ View

2η Εκπαιδευτική

Στην Αθήνα, το επίκεντρο των επιστημονικών

+ View

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες

Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη

+ View

Δωρεάν εξετάσεις από το

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι της Κάσου

+ View

2nd Athens

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 η

+ View

Μεταμορφοψία: Ένα

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η

+ View

Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης

Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην

+ View

Αίσθημα συνεχούς

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς

+ View

Ενδιαφέροντα

Γιατί τα παιδιά βάζουν ...

Οι χαλαρές καλοκαιρινές μέρες μακριά από τις ...

+ View

Απλό φάρμακο μπορεί να ...

Ένα παλιό, φθηνό και ασφαλές φάρμακο, που ...

+ View

Πρόβλημα με τη χολή; ...

Η χολή αποτελεί ένα πράσινο παχύρρευστο υγρό, ...

+ View

Συνέδρια

Στα Ιωάννινα, το 1ο ...

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, ...

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Scroll to top