Τίτλοι Νέων:
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Οι σύγχρονες θεραπείες -- "Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ..." -- 24 Απριλίου 2023
Το ρομποτικό σύστημα da VinciTM Xi, 4ης γενιάς, βραβεύτηκε ως το καλύτερο ... -- "Η SOFMEDICA με περηφάνια ανακοινώνει ..." -- 24 Απριλίου 2023
Συνέχιση των σεμιναρίων επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ... -- "Ενίσχυση του εγγραμματισμού μαθητών σε ..." -- 05 Απριλίου 2023
Το μπούκωμα της άνοιξης και συχνά λάθη που γίνονται -- "Άνοιξη: Ο καιρός αλλάζει, η γύρη που ..." -- 03 Απριλίου 2023
Νέα εποχή για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

Πρωτοπορία στην ιατρική σημαίνει γόνιμη συνάντηση επιστήμης και τεχνολογίας που δημιουργεί μεθόδους θεραπείας περισσότερο αποτελεσματικές και λιγότερο τραυματικές. Μία τέτοια πρωτοποριακή μέθοδος στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου είναι η ολογραφική πλοήγηση μεικτής πραγματικότητας.

 

Δρ. Αρμπής Σπυρίδων, Χειρουργός Ορθοπαιδικός «Το ζητούμενο της αρθροπλαστικής είναι η επίτευξη ενός άριστου χειρουργικού αποτελέσματος, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασθενών. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε δύο παράγοντες: όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία κατά το χειρουργείο και όσο το δυνατόν λιγότερο τραύμα», επισημαίνει ο δρ Σπυρίδων Αρμπής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ε΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας με Συστήματα Ψηφιακής Πλοήγησης του Metropolitan General.

Και οι δύο παράγοντες σχετίζονται με την όσο το δυνατόν καλύτερη οπτική επαφή του χειρουργού με την περιοχή-στόχο της επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της παρέμβασης, της τομής και του τραύματος μέχρι πρόσφατα υπαγορευόταν από την ανάγκη του χειρουργού να «δει καλύτερα», με συνέπεια:

• Αναγκαστικό τραυματισμό μυών, συνδέσμων, τενόντων
• Περισσότερο αίμα
• Περισσότερο πόνο
• Περισσότερες μέρες στο νοσοκομείο
• Περισσότερο χρόνο αποκατάστασης
• Μεγαλύτερη πιθανότητα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και επιπλοκών
• Περισσότερο κόστος για τους ασθενείς και το ασφαλιστικό σύστημα
• Χρήση αναλγητικών φαρμάκων
• Εκτεταμένη παρέμβαση στην άρθρωση ώστε να ταιριάξει η νέα πρόθεση.

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας

Η ολογραφική πλοήγηση μεικτής πραγματικότητας δίνει στο χειρουργό τη μοναδική δυνατότητα της ακτινολογικού τύπου όρασης, του επιτρέπει να μην παραβιάσει πολύ τους ιστούς και με μια μικρή τομή να δει περισσότερα μέσα από αυτήν, χάρη στα ολογράμματα.

Η νέα γενιά υπερ-υπολογιστών με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, βοηθά να υπάρξει για πρώτη φορά τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας και του προεγχειρητικού σχεδιασμού. Πριν το χειρουργείο εκτελούνται απεικονιστικές εξετάσεις, έτσι ώστε μέσα στο χειρουργείο, με ειδικά κράνη νέας τεχνολογίας ρομποτικών συστημάτων, τα οποία «φοράει» η χειρουργική ομάδα, προβάλλονται ως τρισδιάστατα ολογράμματα στον αμφιβληστροειδή του ματιού και απευθείας πάνω στην άρθρωση όλες οι λεπτομέρειες της φυσικής ανατομίας του ασθενούς (ρεαλιστική πραγματικότητα) καθώς και το πώς πρέπει να τοποθετηθούν με ακρίβεια τα υλικά (ψηφιακή πραγματικότητα). Αυτή η «ρεαλιστική» και η ψηφιακή πραγματικότητα συνθέτουν τη μεικτή πραγματικότητα, τα ολογράμματα, που «πάνω τους» πραγματοποιείται το χειρουργείο.

Ποιο το αποτέλεσμα της μεθόδου

Το αποτέλεσμα είναι μια ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση με μικρότερο τραύμα, ταχύτερη ανάρρωση, αποφυγή επιπλοκών και εξασφάλιση της επιστροφής του ασθενούς στο σπίτι του την ίδια ημέρα της επέμβασης. Οι αρθροπλαστικές γόνατος ή ισχίου με ολογραφική πλοήγηση μεικτής πραγματικότητας έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό και εδώ και μερικούς μήνες στην Ελλάδα.

«Μελέτες από τις Η.Π.Α., όσον αφορά τις αρθροπλαστικές ημερήσιας νοσηλείας, επαληθεύουν ότι συνδέονται με πάνω από 30% μειωμένο στατιστικό προφίλ επανεισαγωγών ή επιπλοκών τόσο στους τρεις όσο και στους έξι μήνες μετά την επέμβαση, σε σχέση με αρθροπλαστικές που γίνονται με παραμονή τριών και τεσσάρων ημερών στο νοσοκομείο. Εκτός όμως του ατομικού οφέλους, προκύπτει και γενικότερο όφελος από την εφαρμογή της μεθόδου, καθώς πάρα πολλά άτομα κάθε χρόνο δεν χρειάζονται πλέον μετάγγιση αίματος, γεγονός με πολύ θετικές συνέπειες για τα αποθέματα αίματος της χώρας», καταλήγει ο δρ Αρμπής.

Δημοφιλή Άρθρα

Παράταση προκήρυξης του

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣΤΜΗΜΑ

+ View

8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας γιορτάζεται και

+ View

Σχολείο Ασθενών με

Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ενημέρωσης

+ View

Καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού

+ View

Συνέχιση των σεμιναρίων

Ενίσχυση του εγγραμματισμού μαθητών σε θέματα

+ View

Το μπούκωμα της άνοιξης

Άνοιξη: Ο καιρός αλλάζει, η γύρη που κυκλοφορεί

+ View

Lp(a) χοληστερόλη: όχι

Η λιποπρωτεΐνη (α) ή Lp(a)-χοληστερόλη, μια

+ View

Η «επικίνδυνη σχέση»

Παχυσαρκία σημαίνει συσσώρευση λίπους στο

+ View

Ενδιαφέροντα

Επιστημονική Ημερίδα για ...

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, Πολυχώρος IANOS ...

+ View

Γιατί δεν πρέπει να ...

Κάθε αναπνοή που παίρνουμε έχει θετικές αλλά και ...

+ View

Ριζική αφαίρεση ...

Η πρώτη αναίμακτη ριζική αφαίρεση αιμορροΐδων ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Scroll to top