Τίτλοι Νέων:
«Πράσινο φως» για την έγκριση θεραπείας για την Κυστική Ίνωση στην Ευρώπη -- "Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση ..." -- 02 Ιουλίου 2020
Αν. Μαριόλης: «Ύψιστο βραβείο η ευγνωμοσύνη στα μάτια του πλησίον» -- "Εκ βαθέων συνέντευξη του διευθυντή του ..." -- 01 Ιουλίου 2020
Οίδημα της ωχράς: Πως αντιμετωπίζεται μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του ... -- "Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, ..." -- 30 Ιουνίου 2020
Σφριγηλά μπράτσα: Βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει -- "Η χαλάρωση και το τοπικό λίπος στα ..." -- 29 Ιουνίου 2020
Πρόσβαση των ασθενών σε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές -- "H Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την ..." -- 25 Ιουνίου 2020
Αυτοδιάγνωση : Μία επικίνδυνη πρακτική

Με τον όρο αυτοδιάγνωση χαρακτηρίζεται η πρακτική κατά την οποία ο ασθενής προβαίνει μόνος του σε διαγνώσεις. Ο ασθενής μπορεί να καταλήγει στην διάγνωση μόνο με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες και τις εμπειρίες φίλων του ή να κρίνει με βάση πηγές που θεωρεί αξιόπιστες όπως το  ιντερνετ ή βιβλία όπου εκτίθενται τιμές αναφοράς μικροβιολογικών εξετάσεων καθώς και περιπτώσεις ασθενών με παραπλήσια συμπτώματα.

Το φαινόμενο της αυτοδιάγνωσης έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της δυνατότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης οδηγεί σε λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις τις περισσότερες φορές τόσο στο πεδίο της διάγνωσης όσο και στο πεδίο της θεραπείας.

1.    Προβλήματα που συνδέονται με την διάγνωση

Η ανθρώπινη φυσιολογία είναι σύνθετη και η σωστή διάγνωση προϋποθέτει τόσο την αξιολόγηση συμπτωμάτων όσο και την αξιολόγηση αντικειμενικών ευρημάτων. Τα ευρήματα αυτά που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση. Ένας πόνος στην κοιλιά για παράδειγμα, ενδέχεται να μην οφείλεται σε απλή δυσπεψία, που είναι το πιο σύνηθες αλλά σε έμφραγμα ή σε σοβαρή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.

Εξάλλου όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, οι φυσιολογικές και οι παθολογικές τιμές που δίδουν τα βιβλία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, προέρχονται από μια στατιστική πραγματικότητα στον πληθυσμό των υγιών ατόμων και αρρώστων. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές και να παρουσιάζει μία παθολογική εργαστηριακή τιμή, καθώς και το αντίστροφο, ένα άτομο να είναι άρρωστο και η αντίστοιχη εργαστηριακή τιμή να είναι φυσιολογική.

Επιπρόσθετα, στις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που τα βιβλία συνήθως εμφανίζουν κατά φύλο, συνήθως δεν περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που εμφανίζονται κατά ηλικία, ούτε τις φυσιολογικές μεταβολές που προκαλεί σε ορισμένες εργαστηριακές τιμές τυχόν συμπαρομαρτούν γνωστό νόσημα ή νοσηρή προδιάθεση, ούτε λαμβάνουν υπόψιν τους παλαιότερες τιμές εργαστηριακών εξετάσεων προβαίνοντας σε συγκριτική αξιολόγηση του εξεταζόμενου.  Όλες αυτές τις παραμέτρους είναι αδύνατον να τις γνωρίζει ο μη επαγγελματίας ενδιαφερόμενος με ανύπαρκτη εμπειρία, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει να κάνει λάθος αξιολόγηση και διάγνωση.

2.    Προβλήματα που σχετίζονται με την θεραπεία

Είναι σύνηθες ο ενδιαφερόμενος να αντιγράφει θεραπείες που νομίζει ότι έχουν ένδειξη με βάση τα συμπτώματά του. Είναι αυτονόητο ότι οι θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα άνθρωπο και αντιστοιχούν σε ανύπαρκτες διαγνώσεις μπορεί να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη. Σε άλλες περιπτώσεις ακόμη και όταν ο ασθενής λαμβάνει ήπια φάρμακα, η υφιστάμενη και μη θεραπευμένη  νόσος εξελίσσεται με αποτέλεσμα όταν ο ασθενής αποφασίσει να επισκεφτεί επιτέλους τον ιατρό ο ασθενής να  ευρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο νόσου και ορισμένες βλάβες να έχουν καταστεί μη αντιστρεπτές.

Δεν είναι σπάνιο η λάθος διάγνωση και η παράκαμψη της παθολογικής εξέτασης να κατευθύνει τον ασθενή σε λάθος ιατρική ειδικότητα με περαιτέρω καθυστερήσεις. Μία οσφυαλγία, για παράδειγμα μπορεί να μην οφείλεται σε πάθηση της σπονδυλικής στήλης η οποία κατευθύνει στον ορθοπεδικό,  αλλά σε καρκίνο  του παγκρέατος, ο πόνος του οποίου αντανακλά στην σπονδυλική στήλη.

Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις σωστής διάγνωσης είναι λάθος να αντιγράφονται θεραπείες από ομοιοπαθείς.  Κάθε οργανισμός είναι διαφορετική περίπτωση, έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και συνολικό status υγείας. Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν το ίδιο νόσημα αλλά οι παθοφυσιολογικές επιπτώσεις του νοσήματος αυτού στον οργανισμό να διαφέρουν και επομένως το είδος και η δοσολογία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ίδιου νοσήματος να είναι διαφορετικά.

Τα ευρήματα που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση και θεραπεία και αυτό πρέπει πάντοτε να μην λησμονάται από τον άνθρωπο που δεν θέλει να βλάψει ο ίδιος σοβαρά την υγεία του.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

Φραγκοπούλου  10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ένα νέο εθνικό σύστημα

Η δημόσια συζήτηση για τη ριζική αναδιάρθρωση του

+ View

Αναλυτική έκθεση της

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί

+ View

«Πράσινο φως» για την

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ –

+ View

Αν. Μαριόλης: «Ύψιστο

Εκ βαθέων συνέντευξη του διευθυντή του Κέντρου

+ View

Οίδημα της ωχράς: Πως

Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, είναι

+ View

Σφριγηλά μπράτσα: Βρείτε

Η χαλάρωση και το τοπικό λίπος στα μπράτσα είναι

+ View

Πρόσβαση των ασθενών σε

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την πρόσφατη

+ View

Σε σφράγιση των

Σε σφράγιση των παράνομων «θεραπευτηρίων» που

+ View

Ενδιαφέροντα

Ο βελονισμός για την ...

Ο βελονισμός ως εναλλακτική προσέγγιση για τη ...

+ View

Τα όρια στη συμπεριφορά ...

Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς είναι αυτό που ...

+ View

Εξωσωματική: 12.000 ...

Περισσότεροι από 12.000 κύκλοι εξωσωματικής, ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top