Τίτλοι Νέων:
Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης -- "Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία»: 28 Μαρτίου 2024, 15:00 - ... -- "Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία» -- "Σημαντικά θέματα που αφορούν τη ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Συναντήσεις με Ψυχολόγους στον ΙΑΝΟ της Αθήνας -- "Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ..." -- 24 Μαρτίου 2024
-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20/3 Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να ... -- "Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε ..." -- 20 Μαρτίου 2024
Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών που πάσχουν από καρκίνο -- "Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη ..." -- 15 Μαρτίου 2024
Σελήνιο Ασβέστιο Φώσφορο Μαγνήσιο: Τέσσερα σημαντικά μέταλλα που αυξάνουν την αντοχή στη μυική καταπόνηση.

Ο φώσφορος το σελήνιο το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι μέταλλα που μετράμε συχνά σε πολλά σύνδρομα μυϊκής κόπωσης και μειωμένης αντοχής.

Οι διαταραχές τους συχνά διαλάθουν της προσοχής με δεδομένο ότι οι μετρήσεις αυτές δεν είναι οι κοινές μετρήσεις που περιλαμβάνονται στα συνήθη check up.

Σε καταστάσεις κακής διατροφής η κόπωση δεν αποτελεί μόνο αποτέλεσμα χαμηλού σιδήρου αλλά συχνά ελλείπουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα ζωτικά μέταλλα.

1.    ΣΕΛΗΝΙΟ

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, απαραίτητο σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες.

Το σελήνιο του αίματος αποτελεί μια αδρή αντανάκλαση των αποθεμάτων σεληνίου του οργανισμού. Η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια διαταραχή που συνοδεύεται από  αλλοίωση κυτταρικών μεμβρανών συσσώρευση ελευθέρων ριζών, μυϊκή αδυναμία, καρδιακή δυσλειτουργία. Μειωμένα επίπεδα σεληνίου υπάρχουν σε μυοκαρδιοπάθεια, ηπατικές βλάβες, κακή διατροφή, κληρονομικά νοσήματα.  Η κύηση συνοδεύεται ενίοτε από χαμηλά επίπεδα σεληνίου.

Αύξηση των επιπέδων σεληνίου παρατηρείται σε δηλητηρίαση από συμπληρώματα και ορισμένα καρκινώματα.

2.    ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, του μεταβολισμού του σώματος. Ένα μεγάλο ποσό του συνολικού φωσφόρου του σώματος είναι αποθηκευμένο στα κύτταρα και όχι στο αίμα. Έτσι, το επίπεδο φωσφόρου στο αίμα δίνει μια μερική μόνο εικόνα της συνολικής ποσότητας φωσφόρου του σώματος. Το σώμα απορροφά φώσφορο από τις τροφές και αποβάλλει την περίσσια φωσφόρου από τους νεφρούς. Η παραθορμόνη είναι μια ουσία που εκκρίνουν οι παραθυρεοειδείς αδένες και εμπλέκεται σημαντικά στο μεταβολισμό του φωσφόρου.

Η διαταραχή του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από πολλά υποκείμενα παθολογικά νοσήματα και παράγοντες όπως είναι η διαβητική οξέωση, οι διαταραχές των παραθυρεοειδών αδένων, τα      ηπατικά νοσήματα, ορισμένα καθαρτικά φάρμακα, ο αλκοολισμός, η κακή διατροφή, η δυσαπορρόφηση.

3. ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το ασβέστιο παρέχει στο σκελετό μηχανική στήριξη και σταθερότητα.

Το ασβέστιο έχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία όλων των κυτταρικών μεμβρανών, στη νευρομυϊκή λειτουργία, στη μεταβίβαση σημάτωνΟ σκελετός χρησιμεύει και ως χώρος αποθήκευσης του ασβεστίου, ενώ υπάρχει μία συνεχής ισορροπία στην ποσότητα του ασβεστίου που υπάρχει στο αίμα και στους περιφερικούς ιστούς. Η αύξηση του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη, σύγχυση, καρδιακά προβλήματα, εναπόθεση ασβεστίου σε ζωτικά όργανα, λίθους νεφρού, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανακοπή. Η ελάττωση του ασβεστίου συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως σπασμούς, κατάθλιψη, ψύχωση, διαταραχές συγκέντρωσης, καρδιακές διαταραχές, κοιλιακό πόνο, αναπνευστική ανακοπή.

Η αύξηση του ασβεστίου του αίματος μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα ή συμπληρώματα που προκαλούν υπερβολική απορρόφηση ασβεστίου, νοσήματα σχετιζόμενα με υπερβολική παραγωγή ή ελαττωμένη κάθαρση ασβεστίου από τον οργανισμό (π.χ. καρκινώματα, ορισμένα νεφρικά νοσήματα), νοσήματα με υψηλή οστική εναλλαγή ασβεστίου (π.χ. ορισμένες διαταραχές ορμονών, ακινησία), νοσήματα που διαταράσσουν το μεταβολισμό του ασβεστίου (π.χ. άθροιση βιταμίνης D). Το χαμηλό ασβέστιο αίματος αποτελεί συχνά επιπλοκή οξέων σοβαρών καταστάσεων, όπως σήψης παγκρεατίτιδας οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ή χρόνιων υποκείμενων νοσημάτων όπως είναι τα νοσήματα δυσαπορρόφησης, ο υποπαραθυρεοειδισμός, η ραβδομυόλυση.

3.    ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο είναι στοιχείο απαραίτητο στον οργανισμό για την ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ομοιόσταση του ασβεστίου.

Τα συμπτώματα του υψηλού μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία, η έκπτωση της διανοητικής λειτουργίας, η σύγχυση. Ειλεός, κατακράτηση ούρων, υπόταση, παράλυση αναπνευστικών μυών και ανακοπή μπορεί να εμφανιστούν.
Η μείωση του μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) προκαλεί αδυναμία, κράμπες, τινάγματα, αθετωσικές κινήσεις, διαταραχές συμπεριφοράς. Καρδιακές αρρυθμίες, υπερτασικές κρίσεις, επεισόδια ταχυκαρδίας μπορεί να εμφανιστούν.

Κατά την ιατρική αξιολόγηση είναι επίσης σημαντικό να διερευνηθεί σωστά το αίτιο που προκαλεί την διαταραχή του μαγνησίου (π.χ.παθήσεις νεφρού, κακή απορρόφηση λήψη τοξικών ουσιών και φαρμάκων).

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

Φραγκοπούλου  10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr

Δημοφιλή Άρθρα

Μπαράζ κλοπών και

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή

+ View

Κύκλος διαδικτυακών

Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης Την Πέμπτη

+ View

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία

Σημαντικά θέματα που αφορούν τη φαρμακολογία της

+ View

Συναντήσεις με

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

+ View

Επιστημονική Ημερίδα "Η

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για

+ View

-Παγκόσμια Ημέρα

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή

+ View

Ανακουφιστική Φροντίδα

Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη δημοσιότητα το

+ View

«Ενδυνάμωση νεαρών

Το Ινστιτούτο Prolepsis σας προσκαλεί σε ανοιχτή

+ View

Ενδιαφέροντα

Θερμοπληξία: Τι είναι, ...

Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι η υπερθέρμανση ...

+ View

Τι πρέπει να ξέρετε για ...

Φούσκωμα, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία, πόνος, ...

+ View

Θρομβοφιλία και ...

Θρομβοφιλία ορίζουμε τη διαταραχή της αιμόστασης, ...

+ View

Συνέδρια

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Scroll to top