Τίτλοι Νέων:
Συνεργασία της Θετικής Φωνής με τον Δήμο Αθηναίων, τον Προμηθέα και τον ΟΚΑΝΑ ... -- "Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο ..." -- 06 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός και Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου: Τι πρέπει να κάνουν οι ... -- "Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορωνοϊός ..." -- 06 Απριλίου 2020
Ένταξη των Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα στις ευπαθείς ομάδες -- "Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην ..." -- 05 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός: Πώς επιδρούν τα μέτρα στη σεξουαλική μας ζωή; -- "Τα αστεία γύρω από το σεξ την εποχή του ..." -- 05 Απριλίου 2020
Έκκληση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία -- "Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει ..." -- 04 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός: Πώς να βγείτε πιο αδύνατοι από την καραντίνα -- "Μια από τις δημοφιλείς ιστορίες των ..." -- 04 Απριλίου 2020
Συχνοουρία στους άνδρες: Τι μπορεί να κρύβει -- "Τα ούρα (το χρώμα, η ποσότητα, η ..." -- 01 Απριλίου 2020
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή:  Ένα βήμα πιο κοντά στη μητρότητα με PRP

Εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με το «φάντασμα» της υπογονιμότητας. Ωστόσο, η διαρκής πρόοδος στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έρχεται να προσφέρει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και μάλιστα με ωάρια της ίδιας της γυναίκας. Το PRP ωοθηκών και ενδομητρίου είναι μια καινοτόμος λύση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από εξειδικευμένους γυναικολόγους-μαιευτήρες.

Σύμφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  ένα στα έξι ζευγάρια παρουσιάζει δυσκολίες ως προς τη σύλληψη, ενώ ένα στα δέκα χρειάζεται ιατρική υποβοήθηση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 12.000 κύκλοι Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF), που συντελούν σε σχεδόν 5.000 γεννήσεις κάθε χρόνο.

Η χώρα μας, παγκοσμίως αναγνωρισμένη στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής χάρη στα ιατρικά επιτεύγματα των εξειδικευμένων Γυναικολόγων-Μαιευτήρων, πρωτοπορεί στην εφαρμογή της μεθόδου PRP (Platelet Rich Plasma) ωοθηκών και ενδομητρίου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και τη γέννηση υγιών παιδιών.

«Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), γνωστό και ως αυτόλογο τροποποιημένο πλάσμα, είναι ένα συμπύκνωμα πλούσιας σε αιμοπετάλια πρωτεΐνης πλάσματος που παράγεται από πλήρες αίμα και φυγοκεντρείται για να απομακρύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ως συμπυκνωμένη πηγή πλάσματος αίματος και αυτόλογου ρυθμισμένου πλάσματος, το PRP περιέχει διάφορους παράγοντες ανάπτυξης και άλλες κυτοκίνες», εξηγεί ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» (https://www.hiniadis.com/).

PRP ενδομητρίου

Το πάχος του ενδομητρίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της κύησης. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι το μειωμένο πάχος του ενδομητρίου αποτελεί τροχοπέδη στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής του κυήματος.

«Το PRP ενδομητρίου αποτελεί μια νέα τακτική πάχυνσης του ενδομητρίου με τεκμηριωμένη επιστημονικά αποτελεσματικότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό JBRA Assisted Reproduction έδειξε ότι, το PRP συντέλεσε σε αύξηση του πάχους του ενδομητρίου των δέκα γυναικών που απάρτιζαν το δείγμα και είχαν ιστορικό αποτυχίας επίτευξης κύησης μετά από εμβρυομεταφορά.  H αύξηση του πάχους του ενδομητρίου μετά από εγχύσεις PRP είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή πέντε κυήσεων. Επίσης, σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό International Journal of Clinical and Experimental Medicine εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα του PRP σε υπογόνιμες γυναίκες με λεπτό ενδομήτριο (≤ 7 mm). Σε πέντε ασθενείς παράλληλα με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εφαρμόστηκε και PRP, με απευθείας έγχυση του παρασκευάσματος στην μητρική κοιλότητα. Όταν το πάχος του ενδομητρίου έφτασε τα >7 mm οι γιατροί προχώρησαν σε εμβρυομεταφορά. Σε όλες τις ασθενείς στη συνέχεια καταγράφηκε επιτυχής πάχυνση του ενδομητρίου και κύηση. Τα επιστημονικά αυτά στοιχεία, τεκμηριώνουν ότι το PRP είναι μια νέα αποτελεσματική μέθοδος πάχυνσης του ενδομητρίου, που ακολούθως βελτιώνει τις πιθανότητες ομαλής εξέλιξης της κύησης», σημειώνει ο Δρ. Χηνιάδης.

PRP ωοθηκών

Αυτό όμως που πραγματικά είναι εντυπωσιακό είναι η εφαρμογή του PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει την παρουσία βλαστοκυττάρων στις ωοθήκες και τη δυνατότητά τους να μετατραπούν σε ωοκύτταρα, δηλαδή ωάρια.

«Εργαστηριακά πειράματα έχουν αποδείξει ότι τα βλαστοκύτταρα των ωοθηκών μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια των γυναικών. Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2016 στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας απέδειξε ότι είναι εφικτή η αναζωογόνηση των ωοθηκών με PRP. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε οκτώ γυναίκες και μετά από έναν έως τρεις μήνες παρατηρήθηκε πράγματι ωοθηκική αναζωογόνηση κάτι που με τη σειρά του έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να συλλέξουν ωοκύτταρα και μετά από σπερματέγχυση να προκύψουν έμβρυα για μελλοντική εμφύτευση», αναφέρει ο Δρ. Χηνιάδης.

Κατά το PRP ωοθηκών γίνεται αιμοληψία και εν συνεχεία φυγοκέντρηση του αίματος για τον διαχωρισμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Ακολούθως εφαρμόζεται η έγχυση, υπό μέθη και διακολπικό υπερηχογράφημα.

«Το PRP ωοθηκών και ενδομητρίου είναι μια ασφαλής ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, ενώ ο πόνος που μπορεί να εμφανιστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνήθως υποχωρεί άμεσα με τη λήψη αναλγητικών. Πρόκειται για μια τεχνική που δίνει την ελπίδα της επίτευξης κύησης με ωάρια της ίδιας της γυναίκας και κυρίως απευθύνεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι μετρήσιμη δια της παρακολούθησης συγκεκριμένων ορμονικών δεικτών για έξι μήνες», συμπληρώνει ο Χάρης. Χ. Χηνιάδης.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «το PRP ωοθηκών είναι κατάλληλο για γυναίκες σε προεμμηνοπαυσιακή ή εμμηνοπαυσική φάση, νεαρές γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας λόγω μειωμένου αποθέματος ωαρίων και γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια».

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Συνεργασία της Θετικής

Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων,

+ View

Κορωνοϊός και

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορωνοϊός στους

+ View

Ένταξη των Ασθενών με

Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην εξάπλωση

+ View

Κορωνοϊός: Πώς επιδρούν

Τα αστεία γύρω από το σεξ την εποχή του κορωνοϊού

+ View

Έκκληση της Ένωσης

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει έκκληση στους

+ View

Κορωνοϊός: Πώς να βγείτε

Μια από τις δημοφιλείς ιστορίες των ημερών είναι

+ View

Συχνοουρία στους άνδρες:

Τα ούρα (το χρώμα, η ποσότητα, η συχνότητα που

+ View

Συμβουλές για να

«Μακριά τα χέρια από τα μάτια» είναι μία από τις

+ View

Ενδιαφέροντα

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ...

Τέλος στους φακούς επαφής βάζει ανώδυνα μέσα σε ...

+ View

DYO FORUM 2016: Μεγάλο ...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ενδιαφέρον ...

+ View

Παγκόσμια Ημέρα για τον ...

Στις 10 Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη στον Συστηματικό ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top