Τίτλοι Νέων:
Συνεργασία της Θετικής Φωνής με τον Δήμο Αθηναίων, τον Προμηθέα και τον ΟΚΑΝΑ ... -- "Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο ..." -- 06 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός και Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου: Τι πρέπει να κάνουν οι ... -- "Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορωνοϊός ..." -- 06 Απριλίου 2020
Ένταξη των Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα στις ευπαθείς ομάδες -- "Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην ..." -- 05 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός: Πώς επιδρούν τα μέτρα στη σεξουαλική μας ζωή; -- "Τα αστεία γύρω από το σεξ την εποχή του ..." -- 05 Απριλίου 2020
Έκκληση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία -- "Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει ..." -- 04 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός: Πώς να βγείτε πιο αδύνατοι από την καραντίνα -- "Μια από τις δημοφιλείς ιστορίες των ..." -- 04 Απριλίου 2020
Συχνοουρία στους άνδρες: Τι μπορεί να κρύβει -- "Τα ούρα (το χρώμα, η ποσότητα, η ..." -- 01 Απριλίου 2020
Πότε είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία για τον πόνο στη μέση

Όταν το θέμα είναι ο πόνος στη μέση, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Και αυτό διότι, παρότι είναι μία εξαιρετική εξέταση που μπορεί να δείξει με ακρίβεια τους μαλακούς ιστούς βαθιά μέσα στο σώμα, η αξία της στον εντοπισμό της αιτίας του πόνου είναι περιορισμένη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών ερευνών αλλά και των κατευθυντήριων οδηγιών που χρονολογούνται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Παρότι όμως οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση της εξέτασης εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, αυτό στην πράξη δεν γίνεται, με συνέπεια να δημιουργούνται πολλοί ψευδείς «συναγερμοί».

Όπως αναφέρουν η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP) και η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρική (NLM) των ΗΠΑ, η μαγνητική τομογραφία για τον πόνο στη μέση δεν είναι απαραίτητη τον πρώτο καιρό, εάν ο πόνος δεν συνοδεύεται από ενδείξεις που εγείρουν υπόνοιες ότι οφείλεται σε κάτι σοβαρό (π.χ. σε λοίμωξη των σπονδύλων ή σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού από όγκο). Τέτοιες ενδείξεις είναι:

* Σοβαρά ή προοδευτικά εξελισσόμενα νευρολογικά προβλήματα, όπως δυσκολίες στην ούρηση ή στην κένωση των εντέρων, ακράτεια ούρων ή κοπράνων, δυσκολίες στη βάδιση και την ισορροπία, μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα πόδι που σταδιακά επιδεινώνεται.
* Πυρετός
* Πρόσφατη πτώση ή τραυματισμός
* Σοβαρό υποκείμενο νόσημα (π.χ. καρκίνος) ή ιστορικό καρκίνου
* Οξύς πόνος που δεν καταπραΰνεται με τα παυσίπονα που χορηγεί ο γιατρός
* Ευαισθησία στην σπονδυλική στήλη, κυρίως όταν συνοδεύεται από ιστορικό οστεοπόρωσης, καρκίνου ή λήψης στεροειδών
* Ο ασθενής με τον έντονο πόνο στη μέση είναι παιδί

Εάν ένας ασθενής έχει πόνο στη μέση, αλλά κανένα από τα ύποπτα συμπτώματα ή ενδείξεις, η άμεση μαγνητική τομογραφία δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία, βελτιωμένη καταπράυνση του πόνου ή ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, λένε οι διεθνείς οργανισμοί. Χώρια που υπάρχει κίνδυνος να αποκαλύψει αλλοιώσεις οι οποίες οφείλονται στην ηλικία ή δεν αποτελούν την αιτία του πόνου, αλλά θα ωθήσουν τον γιατρό να ζητήσει περαιτέρω αχρείαστες εξετάσεις ή θεραπείες.

Ακόμα, εξάλλου, και αν η μαγνητική για τον πόνο στη μέση αποκαλύψει, π.χ. μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, πάλι μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη θεραπεία (π.χ. μια χειρουργική επέμβαση). Και αυτό διότι σε περισσότερο από το 65% των περιπτώσεων η κήλη επιστρέφει στη θέση της με συντηρητική (δηλαδή μη χειρουργική) θεραπεία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Pain Physician.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη τους καθώς μεγαλώνουν, αλλά πολλοί από αυτούς δεν εκδηλώνουν ποτέ πόνο, όπως είχε δείξει και μελέτη του 2015. Αν, όμως, οι αλλοιώσεις αυτές εντοπιστούν σε μια μαγνητική, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε αχρείαστες εξετάσεις, θεραπείες και ανησυχία για τον ασθενή.

Επομένως, αν δεν έχετε ύποπτες ενδείξεις, δεν είναι απαραίτητη η άμεση μαγνητική τομογραφία, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς. Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες ή επιδεινωθεί, τότε ναι, η μαγνητική μπορεί να είναι απαραίτητη.

«Η οσφυαλγία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου», λέει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab. «Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των ενηλίκων στις δυτικές κοινωνίες την εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Παρότι όμως είναι τόσο συχνή, εξακολουθούν να γίνονται σφάλματα στη διαγνωστική προσπέλασή της, τα οποία προκαλούν αναίτια αγωνία στους ασθενείς. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι γίνεται κατάχρηση των μαγνητικών τομογραφιών για τον πόνο στη μέση και οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες προσπαθούν μάταια να διορθώσουν την κατάσταση. Ωστόσο οι κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδώσει το Αμερικανικό Κολέγιο Παθολόγων (ACP) και η Αμερικανική Εταιρεία Πόνου (APS) είναι ξεκάθαρες: η μαγνητική τομογραφία δεν ενδείκνυται για τους ασθενείς με οσφυαλγία, εάν δεν έχουν σοβαρά προοδευτικά εξελισσόμενα νευρολογικά συμπτώματα ή άλλες ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό. Και αυτό διότι στην πραγματικότητα ο πόνος στη μέση είναι μη ειδικός και η ακριβής αιτία του δεν ανευρίσκεται στην μαγνητική, όσες φορές κι αν αυτή επαναληφθεί».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Συνήθως είναι απόρροια τραυματισμού, όπως μία μυϊκή κάκωση από μία απότομη κίνηση ή την κακή στάση του σώματος κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η αρθρίτιδα, τα προβλήματα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, διάφορα άλλα μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. σκολίωση) ή ακόμα και η οστεοπόρωση. Σπάνια θα είναι η αιτία κάτι πολύ σοβαρό όπως ο καρκίνος ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Βασική συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπισή του είναι η φυσικοθεραπεία, η οποία μάλιστα καλό είναι να αρχίζει μέσα σε λίγες ημέρες από την εμφάνισή του, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

«Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η φυσικοθεραπεία είναι μία αποδοτική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία, ιδιαίτερα όταν στοχεύει στην αιτία της και αρχίζει νωρίς», λέει ο κ. Κακαβάς. «Με τα σύγχρονα μηχανήματα και μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως η fysiotek, μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία του πόνου και να καταρτίσουμε το κατάλληλο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα που θα την αντιμετωπίσει, ούτως ώστε να αναρρώσει ταχύτερα ο ασθενής και να ανακτήσει γρήγορα η καθημερινότητά του τους φυσιολογικούς της ρυθμούς».

Οι έρευνες των τελευταίων ετών συγκλίνουν πως όσο περισσότερο καθυστερεί η φυσικοθεραπεία, τόσο πιθανότερες είναι οι υποτροπές του πόνου, οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με περισσότερες θεραπείες και, μοιραία, με υψηλότερο κόστος. Ωστόσο στην καθημερινή πρακτική η φυσικοθεραπεία συνήθως συνιστάται 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη του πόνου στη μέση και μερικές φορές ακόμα και 3 μήνες αργότερα. Αυτό, όμως, φαίνεται τελικά πως είναι λάθος, όπως ακριβώς είναι λάθος η αλόγιστη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή η ακινησία που κάποτε αποτελούσε την βασική σύσταση για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.

«Η Ιατρική εξελίσσεται διαρκώς και πολλές αντιλήψεις του παρελθόντος είναι πια παρωχημένες», τονίζει ο κ. Κακαβάς. «Οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν πως ο πόνος στη μέση είναι μία πολύπλοκη κατάσταση που απαιτεί διαχείριση από διεπιστημονική ομάδα, καθώς και την εκτέλεση κάθε διαγνωστικής εξέτασης και κάθε θεραπείας στους κατάλληλους ασθενείς και στην κατάλληλη στιγμή».

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Συνεργασία της Θετικής

Η Θετική Φωνή σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων,

+ View

Κορωνοϊός και

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορωνοϊός στους

+ View

Ένταξη των Ασθενών με

Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην εξάπλωση

+ View

Κορωνοϊός: Πώς επιδρούν

Τα αστεία γύρω από το σεξ την εποχή του κορωνοϊού

+ View

Έκκληση της Ένωσης

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει έκκληση στους

+ View

Κορωνοϊός: Πώς να βγείτε

Μια από τις δημοφιλείς ιστορίες των ημερών είναι

+ View

Συχνοουρία στους άνδρες:

Τα ούρα (το χρώμα, η ποσότητα, η συχνότητα που

+ View

Συμβουλές για να

«Μακριά τα χέρια από τα μάτια» είναι μία από τις

+ View

Ενδιαφέροντα

Νύχια: Τι να προσέχετε ...

Τα όμορφα νύχια είναι θέμα προσεκτικής και ...

+ View

Προστάτης: Τι πρέπει να ...

Σχεδόν όλοι οι άνδρες παρουσιάζουν καθώς ...

+ View

Κύμα λοιμώξεων του ...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top