Τίτλοι Νέων:
Υαλουρονικό οξύ: Πώς αναβαθμίζει την ερωτική μας ζωή; -- "Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ..." -- 11 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser -- "Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
InnoHealth Forum 2023 | Ηγέτες του Χώρου της Ηλεκτρονικής Υγείας Ενώνονται ... -- "Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Προκήρυξη - Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Θρόμβωση και ... -- "Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Yπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG στη Σαντορίνη -- "Ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο ..." -- 09 Αυγούστου 2023
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ): Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ... -- "Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ..." -- 07 Αυγούστου 2023
Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα και antiaging tips -- "Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ..." -- 06 Αυγούστου 2023
Ρινική συμφόρηση: Μπορεί να προκαλέσει υπέρταση;

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνυπάρχει συχνά στους ανθρώπους που υποφέρουν από ρινική συμφόρηση, φαινόμενο που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους υποφέρει τόσο από ρινίτιδα όσο και από υψηλή αρτηριακή πίεση, και γι’ αυτό πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει τον συσχετισμό των δύο παθήσεων.

 Δρ. Γεώργιος Μοιρέας ΩΡΛ-Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου«Η ρινική συμφόρηση προκύπτει όταν ο ρινικός βλεννογόνος υπερπαράγει βλέννα, λόγω φλεγμονώδους αντίδρασης, η οποία μπορεί να είναι διάφανη και υδαρής ή πηκτή και κολλώδης. Τα αιμοφόρα αγγεία του ρινικού βλεννογόνου διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα, άρα απόφραξη-μπούκωμα στη μύτη. Είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά και μπορεί να οφείλεται είτε στο κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις, την αλλεργία ή την απότομη διαφορά θερμοκρασίας», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Η παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτού του ενοχλητικού συμπτώματος, αφού η συγκέντρωση βλέννας στους παραρρίνιους κόλπους λόγω φλεγμονής, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της νόσου. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί εξαιτίας ενός παρεκκλίνοντος διαφράγματος ή της παρουσίας ρινικών πολυπόδων, οι οποίοι μπορούν να αποφράξουν τα στόμια των κόλπων, ή εξαιτίας δυσλειτουργίας των κροσσών στο βλεννογόνο των κόλπων, οι οποίοι βοηθούν την αποβολή της βλέννας.

Για τη διαχείριση της ρινικής συμφόρησης (του μπουκώματος δηλαδή της μύτης) οι ασθενείς ενθαρρύνονται να πίνουν πολλά υγρά ώστε να ρευστοποιηθεί η βλέννα και να βοηθηθεί η απελευθέρωση της ρινικής αναπνευστικής οδού. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται συχνά βλεννοκινητικά φάρμακα, τα οποία, όμως, δεν μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας, καθώς δεν καταπολεμούν την αιτία της αλλά το σύμπτωμα, προσφέροντας προσωρινή μόνο ανακούφιση.

«Τα αποσυμφορητικά μπορεί να περιέχουν ουσίες που συστέλλουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, αγγειοσυσπαστικά. Αν και αυτό διευκολύνει τη ρινική αναπνοή και μειώνει τη ρινική συμφόρηση, η επίδρασή τους δεν περιορίζεται στη μύτη. Η απορρόφηση της αγγειοσυσπαστικής ουσίας αφορά όλο το σώμα, οπότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να αντλήσει αίμα, με συνέπεια να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Γι’ αυτό άτομα με υπέρταση είτε αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά είτε όχι, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποσυμφορητικά-αγγειοσυσπαστικά σπρέι μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και να είναι προσεκτικά με τη χρήση τους. Να ενημερώνουν το γιατρό τους ή να διαβάζουν τις οδηγίες των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πριν από τη χρήση τους. Στους ασθενείς αυτούς είναι καλύτερο να συστήνονται φάρμακα που δεν περιέχουν ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες. Αυτά βοηθούν μεν στη ρινική συμφόρηση, αλλά είναι και ασφαλέστερα για την καρδιά», συμβουλεύει ο Δρ. Μοιρέας.

«Εναλλακτικά ή παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσιολογικός ορός για ρινικές πλύσεις που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης. Επίσης ένα περιβάλλον με σωστά επίπεδα υγρασίας πάντα δρα βοηθητικά».

Εκτός από τα φάρμακα που μπορεί να γίνουν αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης, η ρινική συμφόρηση είναι πιθανό να προκαλέσει έμμεσα υπέρταση. Για παράδειγμα, η δυσκολία αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ή επιδείνωση της υπνικής άπνοιας, η οποία είναι λόγος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για την επιβεβαίωση της σχέσης ρινικής συμφόρησης και υπέρτασης όπως και για την ανεύρεση των μηχανισμών, μέσω των οποίων αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Γάλλοι ερευνητές κατόπιν μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ρινίτιδα και συνυπάρχουσα αρτηριακή πίεση είναι σχεδόν τριπλάσιοι στον αριθμό από εκείνους χωρίς ρινίτιδα με αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αιτία κρύβεται στα προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο. Και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνδρες με ρινίτιδα είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν ή να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Στις γυναίκες η σχέση ρινίτιδας και αρτηριακής πίεσης είναι μικρή εξαιτίας της δράσης των ορμονών. Ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, η συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται σταδιακά με αργούς ρυθμούς στις γυναίκες - συνήθως απαιτούνται 5-20 χρόνια για να φθάσει στο επίπεδο των μεσηλίκων ανδρών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μοιρέα, όπως οι μαλακοί ιστοί στον ανώτερο αεραγωγό (π.χ. μεγάλη γλώσσα, αμυγδαλές ή υπερώα) χαλαρώνουν και χάνουν τον μυϊκό τους τόνο στο βαθύ ύπνο, μπλοκάρουν την αναπνοή όσο ο άνθρωπος κοιμάται, προκαλώντας την αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια, με συνέπεια να οδηγούν σε φαινόμενα υποξαιμίας στους ιστούς, χαμηλό κορεσμό (π.χ. πτώση του οξυγόνου στο αίμα) υπέρταση, που χαρακτηρίζονται ως “αντίσταση του ανώτερου αεραγωγού’’ και μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα του ύπνου στους ασθενείς που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα.

«Η χρόνια ρινίτιδα έχει σημαντικό κόστος νοσηρότητας και υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, μπορεί να επιφέρει κόπωση, αλλά και να επιδεινώσει το άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Είναι μια από τις αιτίες ρινικής συμφόρησης που μπορεί να βελτιωθεί με χειρουργική επέμβαση, οπότε ο ασθενής να αναπνέει ελεύθερα, χωρίς να έχει ανάγκη φαρμάκων και τον κίνδυνο υπέρτασης. Η διόρθωση της σκολίωσης του διαφράγματος σε συνδυασμό με λειτουργική ρινοπλαστική για τη διόρθωση ανωμαλιών της μύτης που συμβάλλουν στην κακή παροχέτευση ρινικών εκκρίσεων, με ταυτόχρονα ηλεκτρικό καυτηριασμό στις κάτω ρινικές κόγχες που είναι οιδηματώδεις και υπερτροφικές στη χρόνια ρινίτιδα, τον απαλλάσσει τόσο από τα λειτουργικά προβλήματα και τις επιπτώσεις τους, όσο και από τα αισθητικά προβλήματα που ενδεχομένως οφείλονται σε αυτήν», καταλήγει ο Δρ. Μοιρέας.

 

Δημοφιλή Άρθρα

Υαλουρονικό οξύ: Πώς

Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ενέσιμα

+ View

Καλοκαίρι: Θεραπευτική

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις

+ View

InnoHealth Forum 2023 |

Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet industry

+ View

Προκήρυξη - Ανακοίνωση

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του

+ View

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων.

+ View

Φωτογήρανση: Οι

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας,

+ View

ΧΑΠ και ζέστη:

Περαιτέρω δυσκολία να αναπνεύσουν αντιμετωπίζουν

+ View

Αποδίδουν καρπούς οι

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα

+ View

Ενδιαφέροντα

Η υγεία στην Ευρώπη

Παρά τις κάποιες ανισότητες, τις τελευταίες ...

+ View

Οι κίνδυνοι από τη ...

Οι ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής αδένας έχουν ...

+ View

Δίωρες συναντήσεις για ...

Το Σάββατο 9 Απριλίου 15:00-17:00 οι Ομάδες ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top