Τίτλοι Νέων:
«Πράσινο φως» για την έγκριση θεραπείας για την Κυστική Ίνωση στην Ευρώπη -- "Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση ..." -- 02 Ιουλίου 2020
Αν. Μαριόλης: «Ύψιστο βραβείο η ευγνωμοσύνη στα μάτια του πλησίον» -- "Εκ βαθέων συνέντευξη του διευθυντή του ..." -- 01 Ιουλίου 2020
Οίδημα της ωχράς: Πως αντιμετωπίζεται μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του ... -- "Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, ..." -- 30 Ιουνίου 2020
Σφριγηλά μπράτσα: Βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει -- "Η χαλάρωση και το τοπικό λίπος στα ..." -- 29 Ιουνίου 2020
Πρόσβαση των ασθενών σε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές -- "H Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την ..." -- 25 Ιουνίου 2020
Ρινοπλαστική: Μπορώ να φοράω μάσκα;

Ανεπιφύλακτα συστήνεται η χρήση χειρουργικής μάσκας για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν χειρουργηθεί με σύγχρονες μεθόδους όπου δεν πραγματοποιούνται μεγάλες οστεοτομίες, η μάσκα μπορεί να τοποθετηθεί στο πρόσωπο από την επόμενη ημέρα, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Για όσους έχουν χειρουργηθεί εβδομάδες ή και μήνες πριν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι δομές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και δεν επηρεάζονται από την ήπια πίεση, όση δηλαδή ασκείται κατά τη χρήση της απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης μάσκας.

Δρ. Μοιρέας Γεώργιος, Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου – ΩΡΛ«Τους τελευταίους μήνες, από τότε που ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η πάθηση Covid-19 που προκαλεί, έχει μπει στη ζωή μας, η ανάγκη για χρήση προστατευτικής μάσκας έχει επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό. Είναι, λοιπόν, εύλογες ορισμένες απορίες σχετικά με τη χρήση της σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική ή σκέφτονται να το πράξουν τους επόμενους μήνες, διότι η μάσκα ακουμπά ή στερεώνεται πάνω στη μύτη. Παρά την πεποίθηση πολλών ότι η χρήση της θα βλάψει το αποτέλεσμα της επέμβασης, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Η προσεκτική τοποθέτηση και αφαίρεσή της δεν επηρεάζει το μετέπειτα αισθητικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Προσοχή όμως! Δεν είναι όλες οι μάσκες το ίδιο. Υπάρχουν ορισμένες που είναι σκληρές, από υλικά που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σωστά την ανατομία της μύτης, οπότε στερεώνονται μόνο με πολύ τεντωμένα λάστιχα πίσω από τα αυτιά, ή είναι πολύ σφιχτές, από ελαστικά υφάσματα και την πιέζουν. Τέτοιου είδους μάσκες δεν επιτρέπονται.

«Πρέπει να επιλέγονται απλές χειρουργικές μάσκες οι οποίες φέρουν ένα μεταλλικό έλασμα στο επάνω μέρος τους, το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να πιεστεί απαλά και να πάρει το σχήμα ακριβώς της μύτης. Οι μάσκες αυτές είναι πλέον διαθέσιμες σε όλα τα φαρμακεία. Οι μάσκες με κωδικούς FFP2, FFP3, N95, N99, είτε με βαλβίδες, είτε χωρίς βαλβίδες προορίζονται μόνο για ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι συγκεκριμένες μάσκες εφαρμόζουν με διαφορετικό τρόπο στο πρόσωπο, πιέζουν αρκετά περισσότερο τη μύτη και δεν συνιστώνται για τον γενικό πληθυσμό και ασφαλώς απαγορεύονται για τους χειρουργημένους ασθενείς. Εάν αποφασίσει κάποιος να φορέσει υφασμάτινη μάσκα, καλό είναι αυτή να αποτελείται από βαμβακερό ύφασμα. Εάν στη σύνθεσή του υπάρχει ελαστικό νήμα και η μάσκα πιέζει τη μύτη αντί να την περιβάλλει απαλά τότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της», διευκρινίζει ο Δρ. Μοιρέας.

Επίσης, στις χειρουργικές μάσκες, καθώς και σε κάποιες ακόμη, το σχετικά εύκαμπτο μεταλλικό στοιχείο, το οποίο έχουν στην επάνω άκρη τους, διαμορφώνεται όχι μόνο για να αγκαλιάζει απαλά τη μύτη αλλά και για να συγκρατεί τα σταγονίδια στην εξωτερική επιφάνεια της μάσκας, εμποδίζοντάς τα να εισέλθουν στον οργανισμό. Η αναπνοή είναι ευχερής και ο ασθενής δεν έχει πρόβλημα χρήσης τους, ακόμη και για πολλές ώρες. Του επιτρέπει δε να βλέπει προς τα κάτω, να κινείται άνετα και να αποφύγει τυχόν πτώση. Η προτίμηση του συγκεκριμένου είδους είναι ασφαλής, αρκεί να τοποθετείται προσεκτικά και χωρίς βιασύνη. Διαφορετικά μπορεί ο ασθενής να τραυματιστεί από τον ίδιο τον εαυτό του, αν και η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή. Όπως προειδοποιεί ο Δρ. Μοιρέας, ο χειρουργημένος ασθενής πρέπει να ακουμπάει απαλά τη μάσκα και να πιέζει τα πλαϊνά του ελάσματος κατά την αρχική τοποθέτηση, ώστε να αγκαλιάσει τη μύτη. Ιδιαίτερα προσεκτικός θα πρέπει να είναι τις πρώτες 4-6 ημέρες μετά την επέμβαση που φορά για ένα ναρθηκάκι, στον τρόπο με τον οποίο την αφαιρεί ώστε να μην το παρασύρει.

«Η έναρξη εκτέλεσης προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, η διεξαγωγή των οποίων είχε ανασταλεί κατά τους προηγούμενους δύο μήνες τόσο λόγω μείωσης της προσφοράς αίματος εξαιτίας των κρουσμάτων εποχικής γρίπης όσο και για λόγους επαγρύπνησης σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, έρχεται σε μια εποχή που οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τις πλαστικές επεμβάσεις στη μύτη. Μάλιστα, η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού είναι ιδανική περίοδος για αισθητικές και λειτουργικές ρινοπλαστικές. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πιθανότητες νόσησης από κάποιον ιό είναι πολύ μικρότερες απ’ ότι το χειμώνα, οπότε και τα φτερνίσματα και η ανάγκη για φύσημα της μύτης, τα οποία πρέπει να αποφεύγονται μετεγχειρητικά», μας εξηγεί.

Η καλοκαιρινή ζέστη δεν αποτελεί πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, αρκεί να ακολουθούνται μερικές απλές συμβουλές, όπως η χρήση αντηλιακού, η προστασία από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο και η αποφυγή γυαλιών, για όσο χρόνο υποδείξει ο χειρουργός, κάτι που εξαρτάται από το είδος της επέμβασης στη μύτη και τη μέθοδο με την οποία αυτή έχει γίνει. Σαφώς, όταν η ρινοπλαστική έχει πραγματοποιηθεί με υπερήχους (piezo), με τους οποίους δεν υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένο σπάσιμο και μετακίνηση οστών, τότε η ανάρρωση είναι ταχύτερη, οπότε η απαγόρευση χρήσης γυαλιών χρονικά περιορισμένη.

Εξάλλου, την άνοιξη οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν την καλοκαιρινή εμφάνιση, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά του σώματος και του προσώπου τους. Η εποχή αυτή προσφέρει επίσης τις ιδανικές θερμοκρασίες που δεν είναι ούτε πολύ κρύες ούτε πολύ ζεστές για να αναρρώσει ο ασθενής. Μετά το πέρας των μαθημάτων, οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από το καλοκαιρινό διάλειμμα και να κάνουν ρινοπλαστική πριν προετοιμαστούν για το νέο εξάμηνο. Γενικά, υπάρχει λιγότερο άγχος και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για ανάρρωση, καθώς είναι εφικτός ο προγραμματισμός των διακοπών μετά την επέμβαση.

Επιπλέον, «η απομάκρυνση από την εργασία, τη σχολή ή το πανεπιστήμιο χαρίζει στον ασθενή τον χρόνο ώστε να υποχωρήσει και η παραμικρή επιφύλαξη για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης επέμβασης. Έτσι, οι συνάδελφοι/συμφοιτητές ναι μεν θα παρατηρήσουν τη βελτίωση της εμφάνισης μετά το καλοκαίρι, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι έχει γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση - και αυτό είναι το σημάδι μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής», καταλήγει ο Δρ. Γεώργος Μοιρέας.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ένα νέο εθνικό σύστημα

Η δημόσια συζήτηση για τη ριζική αναδιάρθρωση του

+ View

Αναλυτική έκθεση της

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί

+ View

«Πράσινο φως» για την

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ –

+ View

Αν. Μαριόλης: «Ύψιστο

Εκ βαθέων συνέντευξη του διευθυντή του Κέντρου

+ View

Οίδημα της ωχράς: Πως

Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, είναι

+ View

Σφριγηλά μπράτσα: Βρείτε

Η χαλάρωση και το τοπικό λίπος στα μπράτσα είναι

+ View

Πρόσβαση των ασθενών σε

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την πρόσφατη

+ View

Σε σφράγιση των

Σε σφράγιση των παράνομων «θεραπευτηρίων» που

+ View

Ενδιαφέροντα

Φαρμακευτικά βότανα και ...

Τα φαρμακευτικά βότανα είναι φυτά τα οποία ...

+ View

Γαστροοισοφαγική ...

Περισσότεροι από δύο στους δέκα ενήλικες όλων ...

+ View

Πρώτες Βοήθειες σε ...

Ο οποιοσδήποτε τραυματισμός του ευαίσθητου ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top