Τίτλοι Νέων:
2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός - Λάρυγγα: «Στο μικροσκόπιο» οι νέες μέθοδοι -- "Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; -- "Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
H άμεση σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση -- "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Καρκίνος των ωοθηκών: Εξελίξεις και προοπτικές -- "Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056» εγκαινιάζει τη Διαδικτυακή Σχολή ... -- "Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής -- "Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε φέτος στον εαυτό σας -- "Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- ..." -- 04 Δεκεμβρίου 2023
Καύσωνας και πρήξιμο ποδιών. Λάθη που γίνονται κατά το καλοκαίρι σε περιόδους καύσωνα.

Τα πρησμένα πόδια είναι παθολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους σε επαγγέλματα με ορθοστασία, χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου) εγκύους. Το πρήξιμο των ποδιών ιατρικώς είναι γνωστό ως οίδημα κάτω άκρων.

 

Κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα σωματικά υγρά λιμνάζουν στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση τοπικού οιδήματος. Το οίδημα συχνά είναι αμφοτερόπλευρο, ήπιο, ανώδυνο και εντοπίζεται στον άκρο πόδα ή τον αστράγαλο. Το δέρμα εμφανίζεται τεντωμένο με αλλοιωμένη υφή και καταλείπει εντύπωμα όταν πιέζεται για αρκετά δευτερόλεπτα. Ο ασθενής πολλές φορές αισθάνεται τα πόδια του βαριά και δυσκίνητα.

Συχνά λάθη που γίνονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και συχνά συντελούν στο πρόβλημα:

• Η έκθεση στη ζέστη. Η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή. Η έκθεση στη ζέστη μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, όταν για παράδειγμα κάνετε ζεστό μπάνιο, ζεστό υδρομασάζ, ζεστό ατμόλουτρο ή χρησιμοποιείτε σάουνα.
• Η καθιστική ζωή. Η άσκηση κατά την διάρκεια καύσωνα δεν συνιστάται λόγω κινδύνου θερμοπληξίας. Ωστόσο, η κολύμβηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας σας και στην επαναφορά της συσσώρευσης υγρών. Κατά την διάρκεια της παραμονής σας σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποφεύγετε να κάθεστε επί μακρόν. Συνηθίστε να αλλάζετε θέση και να σηκώνεστε συχνά για να ξεμουδιάζετε και να βοηθήσετε την φλεβική επαναφορά του αίματος και την κίνηση της λέμφου. Σηκώνετε τα πόδια σας ψηλότερα από την καρδιά σας αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.
• Η μη εφαρμογή ειδικών καλτσών συμπίεσης κατά τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Εάν έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε σε άλλη ήπειρο, ζητήστε από τον ιατρό σας να σας υποδείξει τις κατάλληλες κάλτσες για εσάς, ιδιαίτερα εάν είστε παχύσαρκος/η. Οι ειδικές κάλτσες συμπίεσης θα βοηθήσουν την απαγωγή των σωματικών υγρών που συσσωρεύονται στα κάτω άκρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.
• Η καταπόνηση των ποδιών. Πολλοί άνθρωποι καταπονούν τα πόδια τους κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών. Αρκετά άτομα επιλέγουν να ψωνίσουν καινούρια παπούτσια κατά την διάρκεια των ελκυστικών καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ωστόσο, εάν θέλετε να αγοράσετε καινούρια παπούτσια, αποφύγετε να προβείτε στην αγορά κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα. Τα καινούρια ή στενά παπούτσια ή τα ψηλοτάκουνα καταπονούν τα πόδια σας και αυξάνουν το οίδημα λόγω ζέστης.
• Η πολυφαγία: Καλοκαίρι σημαίνει για πολλούς ανθρώπους ταξίδια με γαστρονομικές απολαύσεις. Ωστόσο εάν υποκύψατε χωρίς μέτρο στην κατανάλωση θερμίδων, τα ελάχιστα κιλά παραπανίσιου βάρους που πήρατε σε συνδυασμό με την ζέστη, ενδέχεται να ευθύνονται για το αντιαισθητικό πρήξιμο.

Πότε ενδέχεται να πρόκειται για σοβαρότερη υποκείμενη κατάσταση

Περίπου το 1/3 από τα υγρά του σώματος ευρίσκονται στον εξωκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο ενδοκυττάρια. Το 75% περίπου από αυτό είναι διάμεσο υγρό και το υπόλοιπο είναι το πλάσμα του αίματος.

Σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των υγρών ανάμεσα στα διαμερίσματα του σώματος έχει η υδροστατική πίεση των υγρών, η κολλοειδωσμωτική πίεση που δημιουργείται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, η δραστηριότητα της λέμφου, η ανατομική ακεραιότητα των αγγείων.

Νοσήματα πουσυνοδεύονται από ρήξη της ισορροπίας υδροστατικών-κολλοειδωσμωτικώνπιέσεων, διαταραχή λεμφικής αιματικής κυκλοφορίας των υγρών, ανεπάρκεια των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος, σε γενικευμένο ή τοπικό επίπεδο αναπτύσσεται οίδημα.

Τα αίτια είναι ποικίλα όπως τραύματα, φλεβίτιδα, αλλεργίες, φλεγμονές, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νεφρικά σύνδρομα, καρδιακή ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος.

Συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι:

• Τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός και η δύσπνοια
• Το κάψιμο
• Ο πόνος
• Η εμφανής ασυμμετρία
• Η τοπική ερυθρότητα
• Η σημαντική έκταση του προβλήματος (π.χ. δεν εμφανίζεται μόνο στον αστράγαλο αλλά περιλαμβάνει όλο το πόδι)

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία

Ειδική Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

2ο Workshop Χειρουργικής

Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των

+ View

Φλέματα: Μπορεί να

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα

+ View

H άμεση σχέση του

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό

+ View

Καρκίνος των ωοθηκών:

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά

+ View

Η «Εθνική Γραμμή για τα

Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056»

+ View

Ανδρική γονιμότητα: Ο

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της

+ View

It’s party time: Τι δώρο

Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- του χρόνου

+ View

Ευρωπαϊκή Ένωση και

Θυμάμαι ακόμη εκείνο το αίσθημα απόλυτου

+ View

Ενδιαφέροντα

Δεδομένα για τα λίπη

Τα λίπη είναι σημαντικά για την καλή υγεία και ...

+ View

Επιστημονική Ημερίδα για ...

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Πολυχώρος IANOS ...

+ View

Γυναίκες αναπαραγωγικής ...

Γυναίκες αναπαραγωγικής  ηλικίας χτυπά ...

+ View

Συνέδρια

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

14ο Πανελλήνιο ...

Αγαπητοί Φίλοι και Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

13° Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη διοργανώνει το 13° ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top