Τίτλοι Νέων:
2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός - Λάρυγγα: «Στο μικροσκόπιο» οι νέες μέθοδοι -- "Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; -- "Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
H άμεση σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση -- "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Καρκίνος των ωοθηκών: Εξελίξεις και προοπτικές -- "Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056» εγκαινιάζει τη Διαδικτυακή Σχολή ... -- "Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής -- "Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε φέτος στον εαυτό σας -- "Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- ..." -- 04 Δεκεμβρίου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα η συμπτωματολογία να γίνεται όλο και πιο ενοχλητική και να επιβαρύνει δυσάρεστα την καθημερινότητα και τη διάθεση του πάσχοντος.

Κατά συνέπεια, μεγάλος αριθμός ατόμων με κιρσούς αναζητεί πολλές φορές επειγόντως αγγειοχειρουργό, προκειμένου να καταφέρει να απαλλαγεί από την ιδιαίτερα ενοχλητική και ενίοτε επικίνδυνη συμπτωματολογία.

«Αρκετοί πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια προσέρχονται το καλοκαίρι διαμαρτυρόμενοι για πόνους στα πόδια που δεν υποχωρούν, αίσθημα βάρους και υπερβολικής κόπωσης, έντονο κνησμό και ιδιαιτέρως επίμονη αίσθηση καύσου. Αυτά τα συμπτώματα κάνουν πολύ δύσκολη έως και αφόρητη την καθημερινότητά τους και καθιστούν τις περισσότερες φορές επιτακτική τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Δρ. Ξηρομερίτης Ν. Κωνσταντίνος, Αγγειοχειρουργός Ο κίνδυνος της θρόμβωσης λόγω φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται σαφές ότι εντείνεται πολύ περισσότερο το καλοκαίρι. Σε καμία περίπτωση επομένως δε θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα. Το καλοκαίρι δεν αποτελεί αντένδειξη για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει οι πάσχοντες να ενθαρρύνονται ώστε να προχωρήσουν στην οριστική λύση του προβλήματός τους», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαιρινοί μήνες

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει στο φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. «Προκαλείται περαιτέρω διαστολή των φλεβών με συνέπεια το αίμα λόγω και της έντονης παλινδρόμησης να μην επιστρέφει εύκολα στην καρδιά και να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Προκειμένου να αντιρροπήσει το πρόβλημα, το φλεβικό δίκτυο υπερλειτουργεί και οι βαλβίδες στο εσωτερικό συγκεκριμένων φλεβών χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπροσθέτως, η φλεβική καταπόνηση είναι μεγάλη εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης της υγρασίας που προκαλεί η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του φλεβικού δικτύου και την προβληματική κυκλοφορία του αίματος» εξηγεί ο ειδικός.

Σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών επίσης, όσοι πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη και υπερβολική ορθοστασία, το καυτό νερό στο μπάνιο και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία.

Ο κίνδυνος της θρόμβωσης

Καθώς τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας καθίστανται όλο και πιο ενοχλητικά με σημαντική επιδείνωση μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνει αναλογικά και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβου μέσα στο φλεβικό δίκτυο, γεγονός που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος ή την αποφράσσει τελείως, γεγονός που πυροδοτεί μια σειρά συμπτωμάτων.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στο επιφανειακό (επιπολής) φλεβικό δίκτυο και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως σκληρία και έντονη ερυθρότητα του δέρματος και ήπιο συνήθως άλγος. Στις περιπτώσεις εκείνες που η θρόμβωση επεκτείνεται και στο εσωτερικό (εν τω βάθει) φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή DVT), πέρα από την ιδιαίτερα οξεία κλινική εικόνα, αυξάνει και ο κίνδυνος μιας σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι του θρόμβου και με τη ροή του αίματος να φτάσει έως τις πνευμονικές αρτηρίες. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί μία ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη παθολογική κατάσταση, άκρως απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή» τονίζει.

Υπάρχουν σημάδια προς αναγνώριση

«Αρκετές φορές οι ασθενείς παραγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια της θρόμβωσης, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και να οδηγεί σε λίαν επικίνδυνες καταστάσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του πάσχοντος. Παρατηρούνται συχνά και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό τα οποία μπορούν να μας υποψιάσουν για μία πιθανή θρόμβωση όπως άλγος κατά την εισπνοή, βήχας, ταχυπαλμία ή ακόμα και αίσθημα λιποθυμίας» επισημαίνει ο ειδικός.

Άμεση θεραπεία των κιρσών με Ενδοαυλικό Laser μέσα στο καλοκαίρι

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση και δύναται, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση και το καλοκαίρι. Είναι φυσικό και απόλυτα κατανοητό να υπάρχουν επιμέρους ενδοιασμοί ως προς τη χρονική περίοδο, οι έχοντες κιρσούς όμως πρέπει να γνωρίζουν πως η θεραπεία με το ενδοαυλικό laser είναι ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Η/ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση. Επανέρχεται πλήρως στην καθημερινότητά του από την ίδια ημέρα και δεν περιορίζεται καθόλου όσον αφορά στις δραστηριότητές του. Σταματάει η εξέλιξη της πάθησης, αισθάνεται άμεσα πολύ καλύτερα τα πόδια του, δεν έχει κιρσούς, δεν κινδυνεύει από πιθανές θρομβώσεις νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια με την αποκατάσταση της υγείας του» καταλήγει ο κ. Ξηρομερίτης.

Δημοφιλή Άρθρα

2ο Workshop Χειρουργικής

Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των

+ View

Φλέματα: Μπορεί να

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα

+ View

H άμεση σχέση του

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό

+ View

Καρκίνος των ωοθηκών:

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά

+ View

Η «Εθνική Γραμμή για τα

Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056»

+ View

Ανδρική γονιμότητα: Ο

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της

+ View

It’s party time: Τι δώρο

Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- του χρόνου

+ View

Ευρωπαϊκή Ένωση και

Θυμάμαι ακόμη εκείνο το αίσθημα απόλυτου

+ View

Ενδιαφέροντα

Ημερίδα ΣΦΕΕ- EFPIA με ...

Η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας ...

+ View

Τα συνηθισμένα λάθη που ...

1ο Λάθος: Δεν βάζω αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω ...

+ View

Σεξ: Θερμά επεισόδια στο ...

Μετά το Μακεδονικό ζήτημα, οι ελληνοτουρκικές ...

+ View

Συνέδρια

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

14ο Πανελλήνιο ...

Αγαπητοί Φίλοι και Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

13° Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη διοργανώνει το 13° ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Scroll to top