Τίτλοι Νέων:
2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός - Λάρυγγα: «Στο μικροσκόπιο» οι νέες μέθοδοι -- "Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; -- "Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
H άμεση σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση -- "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ..." -- 06 Δεκεμβρίου 2023
Καρκίνος των ωοθηκών: Εξελίξεις και προοπτικές -- "Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056» εγκαινιάζει τη Διαδικτυακή Σχολή ... -- "Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής -- "Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο ..." -- 05 Δεκεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε φέτος στον εαυτό σας -- "Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- ..." -- 04 Δεκεμβρίου 2023
Βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η σωστή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού είναι σημαντική για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων, όπως λοιμώξεων, καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων, συνδρόμων κόπωσης.

Η αποχή από το κάπνισμα, η αποφυγή της καθιστικής ζωής, ο επαρκής ύπνος, η βέλτιστη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και η μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στον υγιή οργανισμό και που συχνά απουσιάζουν λόγω χρόνιων νοσημάτων κακής διατροφής ή παραγόντων καθημερινότητας είναι:

Βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία, κόπωση, σύγχυση, απώλεια μνήμης, αστάθεια, αλλοιώσεις λαιμού και γλώσσας, υπερμελάγχρωση, κίτρινη ή λευκή χρώση δέρματος, διάρροια, γλωσσίτιδα, λευκοπενία, πονοκέφαλο, ανωμαλίες βάδισης, οσφρητική ανεπάρκεια, περιφερική νευροπάθεια. Ασθενείς που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ανεπάρκειας της βιταμίνης είναι οι πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, εκτομή ειλεού, λοίμωξη από ταινία, ατροφική γαστρίτιδα, σύνδρομο μεταγαστρεκτομής, οι αλκοολικοί, οι αυστηρώς χορτοφάγοι, οι χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολείς αντλίας πρωτονίων), οι ηλικιωμένοι.

Βιταμίνη Β6

Η έλλειψη της βιταμίνης συνδέεται με αναιμία, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, σύγχυση, μειωμένη ανοσία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια πυριδοξίνης είναι οι νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί, οι πάσχοντες από αυτοάνοσες εντερικές ή φλεγμονώδεις νόσους όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι πάσχοντες από δυσαπορρόφηση, υποθυρεοειδιμό, οι διαβητικοί, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. οιστρογόνα). Καλές πηγές πυριδοξίνης είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια shitake.

Βιταμίνη Β9 ή Φυλλικό οξύ.

Τα συμπτώματα της έλλειψης φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν αναιμία, κόπωση, πληγές στόματος γλώσσας, αίσθημα παλμών , δύσπνοια , αλλοιώσεις δέρματος διάρροια, κατάθλιψη, σύγχυση, γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη φυλλικού οξέος είναι οι κρεοφάγοι, οι πάσχοντες από δυσαπορρόφηση, οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη, οι πάσχοντες από γενετικές διαταραχές που μειώνουν τα επίπεδα φυλλικού οξέος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. φαινυτοΐνη, σουλφασαλαζίνη), οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι.

Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.

Βιταμίνη C.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο: Κόπωση κακουχία, φλεγμονή των ούλων, πετέχειες, εκχυμώσεις, πορφύρα, πόνο στις αρθρώσεις, κακή επούλωση πληγών, υπερκεράτωση κατάθλιψη πρήξιμο, αιμορραγία ούλων αδύναμα δόντια, διαταραχές γονιμότητας, αναιμία, φλεγμονές.

Ομάδες που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι οι καπνιστές τα βρέφη που τρέφονται με γάλα εβαπορέ ή βραστό αγελαδινό γάλα, τα άτομα που κάνουν μονομερείς δίαιτες, οι ηλικιωμένοι, οι αλκοολικοί, οι πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. καρκινώματα, νεφρική νόσος τελικού σταδίου, δυσαπορρόφηση)

Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου: Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D , η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D. Οι τροφικές πηγές της βιταμίνης D όπως ιχθυέλαια, μανιτάρια, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τον ήλιο. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει οστεοπόρωση, μυοσκελετική αδυναμία, παιδική ραχίτιδα, οστεομαλακία, μειωμένη αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Η κατασκευή των πολυκατοικιών, η τηλεργασία, ο χαρακτήρας των σύγχρονων επαγγελμάτων, έχουν ως αποτέλεσμα η έλλειψη βιταμίνης D να είναι διαδεδομένη σήμερα. Οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι κατά τη νύχτα, οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα, οι παχύσαρκοι, οι πάσχοντες από νεφρική νόσο, ηπατική ανεπάρκεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, κοιλιοκάκη, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, οι λήπτες φαρμάκων που αλλοιώνουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D ευρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης D.

Η τεχνητή χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρωμάτων, δεν ενδείκνυται εάν δεν υπάρχει βέλτιστη ιατρική παρακολούθηση, λόγω κινδύνου τοξικής άθροισης.

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

 

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

2ο Workshop Χειρουργικής

Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των

+ View

Φλέματα: Μπορεί να

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα

+ View

H άμεση σχέση του

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό

+ View

Καρκίνος των ωοθηκών:

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά

+ View

Η «Εθνική Γραμμή για τα

Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056»

+ View

Ανδρική γονιμότητα: Ο

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της

+ View

It’s party time: Τι δώρο

Οι πιο λαμπερές ημέρες -και νύχτες!- του χρόνου

+ View

Ευρωπαϊκή Ένωση και

Θυμάμαι ακόμη εκείνο το αίσθημα απόλυτου

+ View

Ενδιαφέροντα

Άγχος: έχουν και τα ...

Το άγχος αποτελεί ένα αναπόσπαστο ...

+ View

Μεταμόσχευση Οργάνων: ...

Επιστημονική  Ημερίδα με θέμα

+ View

Ρίγος - Κρυάδες

Το ρίγος ή το σύμπτωμα των κρυάδων χαρακτηρίζεται ...

+ View

Συνέδρια

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

14ο Πανελλήνιο ...

Αγαπητοί Φίλοι και Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

13° Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη διοργανώνει το 13° ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top