Walk For Life | Κυρ, 4 Φεβ 2024 09:30 | Αγορά ΚΠΙΣΝ -- "WALK FOR LIFE Μία συμβολική διαδρομή ..." -- 03 Φεβρουαρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου 2024 -- "Ο καρκίνος είναι μια νόσος συχνή και ..." -- 03 Φεβρουαρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου -4 Φεβρουαρίου -- "Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου -4 ..." -- 03 Φεβρουαρίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Συνδέεται με την εφηβική παχυσαρκία; -- "Σε κίνδυνο βρίσκεται η μελλοντική ..." -- 07 Ιανουαρίου 2024
Πνευμονική αποκατάσταση: Ποιους ασθενείς αφορά; -- "Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την ..." -- 06 Ιανουαρίου 2024
Επηρεάζουν οι αλλαγές του καιρού τη ρευματοειδή αρθρίτιδα; -- "Πολλοί πάσχοντες από ρευματοειδή ..." -- 06 Ιανουαρίου 2024
Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά -- "Η διαβητική καρδιοπάθεια είναι από τα ..." -- 05 Ιανουαρίου 2024
27ο Συνέδριο για τις Νευροεπιστήμες

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (www.hsfn.gr) οργάνωσε το διετές συνέδριό της στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Αθηνών στις 8 με 10 Δεκεμβρίου.

Στο συνέδριο αυτό συναντήθηκαν πολλοί επιστήμονες που διεξάγουν βασική έρευνα στον χώρο των Νευροεπιστημών στην Ελλάδα καθώς και νευροεπιστήμονες από το εξωτερικό με τελική συμμετοχή άνω των 400 ατόμων.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου έλαβε χώρο στρογγυλή τράπεζα με επιστήμονες από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αμερική σχετικά με την ποιότητα της έρευνας και τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για τη βελτίωση των προκλινικών δεδομένων με σκοπό αυτά να χρησιμεύσουν στην κλινική έρευνα σε ανθρώπους και να βρεθούν νέες θεραπείες για τις παθήσεις του εγκεφάλου, αλλά όχι μόνο. Την εκδήλωση προσφώνησε με μία σύντομη εισαγωγή σχετικά με το θέμα και την κατάσταση στην Ελλάδα η Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. Δρ. Κατερίνα Αντωνίου.

Επίσης, στο συνέδριο συμμετείχαν 3 διακεκριμένοι νευροεπιστήμονες του εξωτερικού από τη Γερμανία και τη Γαλλία με κεντρικές ομιλίες. Ο Dan Ehninger, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο για τις Νευροεκφυλιστικές Ασθένεις (DZNE) παρουσίασε δεδομένα από μελέτες σε πειραματόζωα που δείχνουν ότι η ηλικία αλλά και η διατροφή των γονέων επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες των απογόνων. Ο Henry Ervard, ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, παρουσίασε δεδομένα νευροανατομίας και μαγνητικής τομογραφίας από πιθήκους που ρίχνουν φως στα νευρωνικά μονοπάτια που εμπλέκονται στα ανθρώπινα συναισθήματα και στη συνείδηση. Τέλος, ο Vincent Prevot από το Ινστιτούτο INSERM στη Γαλλία μίλησε για τον ρόλο μιας αέριας χημικής ουσίας, του μονοξείδιου του αζώτου, στη σεξουαλική ωρίμανση των θηλυκών πειραματόζωων, αλλά κατ’ επέκταση και των γυναικών.

H συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, καθώς οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 400. Το συνέδριο περιελάμβανε ομιλίες από Έλληνες καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο της συμπεριφορικής, συστημικής, υπολογιστικής, μοριακής, κυτταρικής και αναγεννητικής νευροεπιστήμης, οι οποίοι παρουσίασαν κατ’ αποκλειστικότητα νέα ερευνητικά δεδομένα τα οποία έχουν παράγει πρόσφατα οι ίδιοι μαζί με τις ερευνητικές τους ομάδες στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας μας. Επιπλέον, νέοι επιστήμονες (μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές καθώς και μεταδιδακτορικοί ερευνητές) παρουσίασαν 120 αναρτημένες εργασίες με τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στις ερευνητικές ανακοινώσεις συμμετείχαν πολλοί Έλληνες νέοι ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Ειδική εξωτερική επιτροπή αξιολόγησε κάποιες από αυτές τις παρουσιάσεις βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και επιλέχθηκαν τέσσερις εργασίες οι οποίες βραβεύτηκαν. Το βραβείο είναι το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ ώστε ο/η διδακτορικός φοιτητής/τρια να παρακολουθήσει και να παρουσιάσει την εργασία του/της στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις Νευροεπιστήμες, το ονομαζόμενο FENS FORUM, το οποίο θα διεξαχθεί στο Βερολίνο τον Ιούλιου του 2018. Η χρηματοδότηση για το ένα από τα βραβεία έχει δοθεί από τον διεθνούς φήμης νευροεπιστήμονα Καθηγητή στην Αυστραλία Δρ. Γιώργο Παξινό, ενώ για τα υπόλοιπα η χρηματοδότηση προήλθε από τους χορηγούς του συνεδρίου, GENESIS Pharma, ELPEN pharmaceutical, Galenica, Analab και Lab Supplies.

Η μεγάλη συμμετοχή στο 27ο Συνέδριο της ΕΕΝ δείχνει τη σπουδαιότητα των νευροεπιστημών παγκοσμίως και την απήχηση της βασικής έρευνας για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών του εγκεφάλου και την ανάπτυξη θεραπευτικών παρεμβάσεων για ψυχιατρικές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες με τους ερευνητές της συμμετέχει αδιάλειπτα στην παραγωγή αυτής της νέας γνώσης για τον εγκέφαλο με την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα παρ’ όλα τα προβλήματα της ελλιπούς χρηματοδότησης, της γραφειοκρατικής και μη-ευέλικτης οργάνωσης των δημόσιων φορέων.

Walk For Life | Κυρ, 4

WALK FOR LIFE Μία συμβολική διαδρομή για όλους!

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια νόσος συχνή και προσβάλλει

Παγκόσμια Ημέρα κατά του

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου -4