Μάτια: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος; -- "Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν ..." -- 20 Ιουνίου 2021
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca ... -- "H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την ..." -- 18 Ιουνίου 2021
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα ξαναβρεθούν στο ακριτικό Καστελλόριζο, ... -- "Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού ..." -- 18 Ιουνίου 2021
Πως να διατηρήσετε υγιή τα γόνατά σας για χρόνια -- "Αδυσώπητος αποδεικνύεται ότι είναι με ..." -- 18 Ιουνίου 2021
Kάκοσμη αναπνοή -- "Αρκετοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από ..." -- 16 Ιουνίου 2021
Θέσπιση κανονιστικού πλαισίου περί υποχρεωτικών τεστ για τη νόσο COVID-19 στα ... -- "Με παρέμβασή της η εθνική συνομοσπονδία ..." -- 15 Ιουνίου 2021
Γονιμότητα: Τα 8 βήματα για να μείνετε έγκυος -- "Η φύση μας προετοιμάζει για την ..." -- 15 Ιουνίου 2021
Έκκληση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ωστόσο έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά 40% στις μονάδες αίματος που συλλέγονται, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ως αποτέλεσμα, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή πολλών συμπολιτών μας και κυρίως χρόνιων ασθενών που έχουν συνεχή ανάγκη για μετάγγιση, όπως τα άτομα με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο ή ογκολογικοί ασθενείς. Σε αυτούς προστίθενται και όλες οι έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά.

Ήδη λαμβάνονται μέτρα ώστε η αιμοδοσία να γίνεται εκτός των χώρων των νοσοκομείων, για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών. Η διαδικασία συνοδεύεται από σχολαστική τήρηση όλων των κανόνων αντισηψίας και ελεγχόμενη ροή των εθελοντών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αιμοεπαγρύπνηση, ορίζοντας ότι η συνέχιση της ροής της αιμοδοσίας όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι αναγκαία. Απαιτείται ωστόσο μία κεντρική διαχείριση των νοσοκομείων, των κέντρων αιμοδοσίας και των αντίστοιχων αναγκών, ώστε να διασφαλίζεται ότι ούτε ένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το πολύτιμο αυτό αγαθό.

Αναφορικά με τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, είτε τα ίδια, είτε οι οικείοι τους, θα πρέπει να αποφύγουν να δώσουν αίμα για τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Τέλος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Πολιτική Προστασία να συμπεριλάβει για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους στη βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης πολιτών τη διατύπωση «Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή επίσκεψη σε αίθουσα αιμοληψίας προς εθελοντική αιμοδότηση για τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας».

Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (www.ekea.gr), ενώ η εθελοντική οργάνωση Bloode (www.bloode.org) ενημερώνει το κοινό για τις σταθερές δομές εκτός νοσοκομείων όπου μπορούν να απευθύνονται οι αιμοδότες.

Μάτια: Πόσο επικίνδυνος

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν βλάπτει μόνο το

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την